Γκρουπ Φινλανδών στο ΟΑΚΑ για προετοιμασία

By
Updated: Απριλίου 16, 2013
φωτογραφία (8)

Οι καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας και ο Κώστας Φιλιππίδης… έφεραν ένα γκρουπ Φινλανδών επικοντιστών στην Αθήνα, όπου θα προπονηθούν για περίπου δύο εβδομάδες στο ΟΑΚΑ. Το Stivosnews ακολούθησε τους σκανδιναβούς αθλητές στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, είδε μέρος της προπόνησής τους και μίλησε με τον υπεύθυνο προπονητή του γκρουπ, αλλά και με τους αθλητές.

φωτογραφία (18)

φωτογραφία (5)

φωτογραφία (16)

Ο Steve Rippon, από την Αυστραλία και το Περθ έχει αναλάβει επικεφαλής προπονητής του επί κοντώ στη Φινλανδία, ενώ παλιότερα γύμναζε τον Βρετανό πρωταθλητή Steve Lewis. Ο Αυστραλός προπονητής ήταν για 11 χρόνια στο προπονητικό κέντρο του Λάφμπορο και από εκεί γνωρίστηκε με τον Κώστα Φιλιππίδη και τον Δημήτρη Κυτέα και φέτος για δεύτερη φορά έρχεται με γκρουπ αθλητών για προετοιμασία στην Αθήνα. Επίσης, παλιότερα γύμναζε τον Αυστραλό πρωταθλητή Paul Burgess.

Ο προπονητής επί κοντώ της Φινλανδίας, Steve Rippon με τον αρχισυντάκτη του Stivosnews, Τόλη Λελεκίδη

Ο προπονητής επί κοντώ της Φινλανδίας, Steve Rippon με τον αρχισυντάκτη του Stivosnews, Τόλη Λελεκίδη

«Είναι ωραία εδώ και γι΄αυτό το έχουμε βάλει στον προγραμματισμό μας να ερχόμαστε. Το ξενοδοχείο είναι κοντά στο Στάδιο, το προπονητικό κέντρο έχει δυνατότητα να κάνεις προπονήσεις αυτή την εποχή και μέσα και έξω. Φυσικά πρώτα απ΄όλα βοηθούν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα για να βγει η προπόνηση. Θα μείνουμε για δύο εβδομάδες και μετά θα επιστρέψουμε στη Φινλανδία, όπου θα κάνουμε άλλες δύο εβδομάδες προετοιμασία και μετά θα πάμε στη Φόρμια της Ιταλίας», μας λέει ο Στιβ Ρίπον που ηγείται μιας ομάδας 6 αθλητών. Πρόκειται για 5 άνδρες τους Φινλανδούς Eemeli Salomaki, Matti Mononen, Viktor Ostmin, Teemu Hyttia και τον Βρετανό Max Eaves και τη Φινλανδή Errica Hjpeia.

φωτογραφία (11)

Όσον αφορά την προετοιμασία στη Φινλανδία, στην πόλη Pajulahti, περίπου μία ώρα μακριά από το Ελσίνκι, βρίσκεται το προπονητικό κέντρο που είναι ιδανικό για τους επικοντιστές. Όμως τέτοια εποχή έχει πολύ κρύο και επιλέγεται για αργότερα.

Για τους στόχους των αθλητών του ο Στιν Ρίπον λέει: «Ο Έμιλι με τον Μάτι στοχεύουν για το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μόσχα, η Έρικα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, που θα γίνει στην πατρίδα της και στο Τάμπερε και ο Βίκτορ με τον Τέμου για το Ευρωπαϊκό Εφήβων-Νεανίδων στο Ριέτι».

Για τις δυνατότητες των αθλητών μας τονίζει: «Και τα τρία παιδιά, ο Έμιλι, ο Μάτι και ο Jere Bergius που δεν είναι εδώ, αλλά βρίσκεται στη Φινλανδία και προετοιμάζεται, έχουν δυνατότητα να πάνε πάνω από τα 5.70 μέτρα, που είναι το όριο για τη Μόσχα, ενώ πιστεύω ότι μπορούν και το εθνικό ρεκόρ που είναι 5.82μ. Από εκεί και πέρα η Έρικα είναι μικρή ακόμη, έχει 4.11 μέτρα ατομικό ρεκόρ, αλλά νομίζω ότι θα εξελιχθεί γρήγορα. Έχει καλή παράδοση η Φινλανδία στο επί κοντώ και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί με αυτά τα παιδιά. Επιπλέον υπάρχει και η πρωταθλήτρια Φινλανδίας, η Minna Nikkanen».

Μιλήσαμε με τους αθλητές, για τους στόχους τους και πώς ξεκίνησαν το επί κοντώ και αρχίσαμε την συζήτηση με την κυρία της παρέας, την Έρικα Ίπια.

H Errica Hjpeia

H Errica Hjpeia

«Είμαι από τη Βάσα, εκεί ζω και γυμνάζομαι και ανήκω στον σύλλογο της περιοχής», μας είπε αρχικά η 20άχρονη Φινλανδή, με ατομικό ρεκόρ 4.11μ. «Στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στο Τάμπερε, είναι επιπλέον κίνητρο για μένα γιατί θα γίνει η διοργάνωση στην πατρίδα μου. Έχω κάνει διάφορα αθλήματα, έκανα σκι, έπαιζα βόλεϊ, ενώ στον στίβο άρχισα με το μήκος. Όταν όμως έκανα για πρώτη φορά επί κοντώ κόλλησα. Μου αρέσει και το διασκεδάζω πολύ γι΄αυτό και το κάνω», κατέληξε η γεννημένη το 1993 Έρικα, που για πρότυπο της δεν μας είπε κάποια επκοντίστρια, αλλά τον Renaud Lavillenie.

Ο Viktor Ostmin

Ο Viktor Ostmin

Τον Γάλλο επικοντιστή προτιμάει και ο Βίκτορ Όστμιν. «Και εγώ είμαι από τη Βάσα. Είχα δει αγώνες επί κοντώ μικρός και μου άρεσε πολύ και άρχισα να κάνω επί κοντώ», είπε από την πλευρά του ο 19χρονος άλτης που έχει ατομικό ρεκόρ 5.20μ. «Στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε-Ν στο Ριέτι».

O Teemu Hyttia

O Teemu Hyttia

Αντίθετα ο νεαρός Τέμου Χίτια έχει πρότυπό του τον Αυστραλό Steve Hooker. «Ο μεγαλύτερος αδελφός μου έκανε επί κοντώ και ζήτησα να ξεκινήσω μαζί του και έτσι άρχισα. Στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε-Ν στο Ριέτι», δήλωσε ο γεννημένος το 1994 από τη Λαϊτίλα.

Οι τρεις νεαρότεροι έκαναν την πρωινή προπόνηση αρχικά έξω, ενώ αντίθετα οι τρεις μεγαλύτεροι του γκρουπ μπήκαν στο κλειστό προπονητήριο και μεταξύ των ασκήσεων που έκαναν μας μίλησαν.

Eemeli Salomaki και Matti Mononen

Eemeli Salomaki και Matti Mononen

Ο Μάτι Μόνονεν προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά τώρα έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. «Πριν από 9 μήνες σε έναν αγώνα στη Βάσα είχα βάλει τον πήχη στα 5.72μ. για να κάνω ρεκόρ. Έπεσα όμως άτσαλα στο κενό στο στρώμα με αποτέλεσμα να σπάσω τον καρπό μου. Έκανα επέμβαση και τώρα είμαι καλύτερα. Ως τώρα δεν πονάω και ελπίζω να πιάσω το όριο (5.70μ.) για τη Μόσχα», μας λέει ο 30χρονος άλτης, που στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Γκέτεμποργκ το 2006 είχε πάρει την 4η θέση. «Ξεκίνησα από 7 ετών, βλέποντας το μεγαλύτερο αδελφό μου να κάνει επί κοντώ. Μου αρέσει ο Λαβιλενί γιατί είναι μικροκαμωμένος όπως εγώ», κατέληξε ο Μόνονεν που έχει ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό 5.70μ.

Ο Max Eaves

Ο Max Eaves

Ο Έμελι Σαλομάκι έχει βάλει ψηλά τον πήχη τη φετινή χρονιά. «Θέλω να σπάσω το ρεκόρ Φινλανδίας, θέλω ένα άλμα πάνω από τα 5.83μ.», λέει ο 26άχρονος επικοντιστής, με το ρεκόρ να κατέχει ο Jani Lehtonen με 5.82μ. από το 1993. «Στόχος μου είναι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μόσχα, όπου θέλω να μπω στον τελικό. Θα ξεκινήσω τους αγώνες μου από τις 22 Μάη σε ένα μίτινγκ στη Λααπενράντα, αν και θα κάνει κρύο, ίσως έχει και χιόνι εκείνη την εποχή, περιμένω ένα δυνατό ξεκίνημα», είπε ο Έμελι που έχει ατομικό ρεκόρ 5.60μ. «Άρχισα με το επί κοντώ σε ηλικία 13 ετών, αφού πρώτα έτρεχα 1.000μ. στιπλ και μάλιστα, έχω την καλύτερη επίδοση της Φινλανδίας στις ηλικίες κάτω των 13 ετών. Όμως το 2000 παρακολούθησα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ και εντυπωσιάστηκε από το επί κοντώ και αυτός ήταν ο λόγος που με έκανε να ασχοληθώ με αυτό το αγώνισμα. Πρότυπό μου είναι ο Ντιμίτρι Μαρκόφ, βλέπω πολλά βίντεο του και παρακολουθώ την τεχνική του», κατέληξε ο νεαρός Φινλανδός.

To σχοινί που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο ΟΑΚΑ χρησιμοποίησαν φυσικά στην προπόνησή τους και οι Φινλανδοί

To σχοινί που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο ΟΑΚΑ χρησιμοποίησαν φυσικά στην προπόνησή τους και οι Φινλανδοί

φωτογραφία (19)

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην τους ρωτήσουμε και για τον Κώστα Φιλιππίδη. Άλλωστε πολλές φορές στην προπόνηση παρακολουθούσαν τα άλματα του Έλληνα πρωταθλητή ή τα έπαιρναν σε βίντεο. Είναι χαρακτηρηστικό ότι το σχοινί στο επί κοντώ είχε τοποθετηθεί στα 5.60μ. με τον αθλητή του Δημήτρη Κυτέα να κάνει πολύ ψηλά άλματα αποσπάζοντας τα κολακευτικά σχόλια των συναθλητών του. Φυσικά ο Δημήτρης Κυτέας που έχει άριστες σχέσεις με τον Steve Rippon συζητούσαν και για τα άλματα του Φιλιππίδη με τον Αυστραλό κάποιες φορές να συνομιλεί με τον κορυφαίο άλτη μας.

Ο Κώστας Φιλιππίδης σε ένα από τα άλματά του και τους Φινλανδούς να παρακολουθούν τον Έλληνα πρωταθλητή

Ο Κώστας Φιλιππίδης σε ένα από τα άλματά του και τους Φινλανδούς να παρακολουθούν τον Έλληνα πρωταθλητή

«Είμαι χαρούμενος γι΄αυτόν και περιμένω περισσότερα από εκείνον αυτό το καλοκαίρι. Έχει εκπληκτική βελτίωση φέτος», είπε ο Σαλομάκι, ενώ ο Μόνονεν είπε: «Είχε πολύ καλή σεζόν φέτος. Μπορεί να πηδήξει ψηλά το καλοκαίρι. Πέρα από τα αθλητικά του προσόντα είναι και πολύ καλό παιδί».

Φέτος και η φινλανδική ομοσπονδία στίβου υπέστη περικοπές από την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία υπήρξε ζημιά περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη διοργάνωση του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος του 2012 στο Ελσίνκι. Πάντως, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας στηρίζει 14 αθλητές που θεωρεί ότι μπορεί να διακριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016. Σε ό,τι αφορά τους αθλητές, ειδικά εκείοι που διακρίνονται υπογράφουν οι έχουν υπογράψει συμβόλαια με χορηγούς.

Δύο εβδομάδες στην Αθήνα θα παραμείνει για προετοιμασία το γκρουπ των Φινλανδών

Δύο εβδομάδες στην Αθήνα θα παραμείνει για προετοιμασία το γκρουπ των Φινλανδών

 

 

3 Comments

 1. aggelica

  16 Απριλίου 2013 at 15:02

  Σιγά το βύσινο!!!!!!!!!!!
  Ηρθαν από τη Φιλανδία στην Ελλάδα για δυο εβδομάδες.
  Και τους δικούς μας πρωταθλητές τους στέλνουμε σε άλλα προπονητικά κέντρα. Μέχρι την Κύπρο…..και πολύ τους είναι.
  Βέβαια, εχουμε μνημόνιο στην Ελλάδα.
  Αλλά και εκεί τους κόπηκε ο βήχας, από ότι είπαν.
  Προσέχουν όμως τους αθλητές τους.

  Α, και μη το ξεχάσω.
  Θα πάνε και δυο εβδομάδες στην Ιταλία.
  Οι δικοί μας?
  Κατσιμίδι μήπως?

 2. karfi

  17 Απριλίου 2013 at 15:23

  aggelica πολύ απαξιωτική είσαι, φαίνεται στραβοκοιμήθηκες..

 3. Oldschool

  17 Απριλίου 2013 at 16:58

  Ρε λες για αυτό να έβαλαν το καινούργιο σχοινί ;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>